Cine a fost Sfantul Mucenic Dimitrie, pe care il pomenim pe 26 octombrie!

26 10. 2019, 09:05

In Calendarul Crestin Ortodox, data de 26 octombrie 2018, ca in fiecare an, este marcata cu Cruce Rosie. Astazi este praznuit Sfantul Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir.

Crestinii ortodoxi il praznuiesc pe Sfantul Mucenic Dimitrie!

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a trait pe timpul imparatilor Diocletian (284-305), dar si Maximilian (286 – 305). Acesta a fost fiul prefectului din Tesalonic si a fost numit si guvernator al Tesalonicului. Pentru ca nu a ascuns faptul ca era crestin, el a fost intemnitat.

A fost martirizat in Serbia, la Sirmium. Moastele sale au fost aduse in Tesalonic, pe data de 26 octombrie 413. Biserica in care se afla moastele Sfantului Mucenic Dimitrie a fost construita dupa incendierea bisericii ridicate de catre guvernatorul Leontie, fiind transformata in moschee, in anul 1493, iar apoi a fost redata cultului crestin, in anul 1912.

In acest an, crestinii s-au adunat in numar mare la Patriarhie, acolo unde au stat la coada pentru a se inchina la moastele Sfantului Dimitrie Cel Nou, ocrotitor al Bucurestiului. Credinciosii il celebreaza azi pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir, care a fost ucis in ziua de 26 octombrie, pentru ca a marturisit credinta crestina si a refuzat sa se inchine zeilor.

In credinta populara, Sfantul Mucenic Dimitrie este si patronul pastorilor, dar si vestitorul iernii. In ziua de 26 octombrie, si la Tesalonic se organizeaza pelerinaje si procesiuni la moastele sfinte. Episcopul care participa la aceasta sarbatoare sfinteste untdelemnul pe care il toarna peste mirul izvorat din moaste. Acest ulei este daruit credinciosilor.

Sfantul Mucenic Dimitrie este octrotitorul Craiovei!

Catedrala mitropolitana din Cetatea Baniei poarta hramul Sfantului Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir, sfant care este si ocrotitorul municipiului Craiova. Este ctitorie a boierilor Craiovesti, prim ctitor fiind socotit Barbu Craiovescu. Intaia confirmare documentara din anul 1645 o mentioneaza ca “Biserica Domneasca de Craiova”. A fost rezidita din temelii la 1651 de Matei Basarab, ulterior reparata de fostul mare armaş Petru Obedeanu in 1690, de fiul sau, stolnicul Constantim Obedeanu, in 1724, cand se si repicteaza, zugraveala fiind executata de Teodosie, Andrei si altii.

Din 1765 devine metoc al Episcopiei Ramnicului. Este inchisa in 1849 si ramane in ruina pana in 1889. Cu sprijinul Regelui Carol I si al Reginei Elisabeta, a fost rezidita din temelii de arhitectul Andre Lecomte de Nouy. Sfintirea a avut loc pe 16 octombrie 1893, cu deosebit fast, sub pastoria Episcopului Bartolomei, al Ramnicului-Noul Severi.

(sursa: doxologia.ro)